Blog ini adalah untuk membantu pelajar sekolah (UPSR/PT3/SPM) dan pasca sekolah (Kolej/Universiti) menguasai teknik serta format karangan dan kertas kerja kursus.

Ahad, 27 Disember 2009

Contoh Karangan Keperihalan PT3 - Suasana dan Pengalaman

Tiada ulasan :
Soalan: Seorang daripada rakan anda hilang ketika anda dan beberapa orang rakan seronok mandi-manda di pantai pada suatu hari. Ceritakan suasana dan pengalaman anda itu sehingga rakan anda itu ditemui.

Tajuk: Pengalaman Cemas di Teluk Chempedak

Indah nian pemandangan ketika langit bertemu lautan di kala senja menjelang. Ketenangan Teluk Chempedak begitu syahdu mengusik perasaanku.

“Rumi!” sergahan dari belakang itu benar-benar memeranjatkanku.

“Hana, jangan kacau orang sedang melayan perasaan lah.” Lim menegur Jenny yang menyeringai kepuasan melihat aku terkejut disergahnya.

“Apalah kau Jenny, dah tak ada kerja lain ke? Mana Sam?”, tanyaku setelah hilang gemuruh di dada.
“Entahlah. Tadi katanya hendak berjalan-jalan di sepanjang pantai. Jom mandi!” Jenny menjawab seraya mengajak aku dan Lim mandi. Sebelum sempat aku berkata apa-apa, dia sudah berlari ke gigi pantai. Aku dan Lim segera mengejarnya. Kelihatan Jenny sudah pun terjun ke dalam laut dan berenang ke tengah. Kami segera mengekorinya menikmati kesejukan air laut senja itu.

“Hahahaha!” hilai tawa keriangan kami yang sedang seronok mandi-manda memecahkan kebeningan malam yang baru merangkak datang.

Selang sepuluh minit di kami berada di dalam laut, aku merasakan arus deras dari bawah cuba menarikku ke dasar laut. “Lim, arus pasang malam lah, mari kita naik cepat!” ujarku kepada Lim yang sedang berenang berhampiranku.

“Ok,” jawab Lim ringkas. “Eh, mana Jenny?”

Aku segera menoleh kiri dan kanan. Takkan kujawab soalan Lim itu selagi aku tidak nampak Jenny.
“Jenny!” Lim segera menjerit. “Jenny!” aku pula memanggil. Perasaan cemas segera datang di wajah Lim dalam samar-samar cahaya rembulan penuh yang baru menjenguk Laut China Selatan. Aku juga sudah risau. Beberapa minit kami menjerit memanggil nama rakan sekelas yang wajahnya selalu ceria tersenyum itu. Namun tetap tiada sahutan balas.

Kami yang kepenatan kerana melawan arus dan menjerit-jerit nama Jenny lalu segera berenang ke tepian. Aku dan Lim cemas sungguh. Cepat-cepat kami naik dan berlari di sepanjang pantai sambil tidak henti-henti memanggil nama Jenny.

“Hoi, Lim, Rumi, Sini! Sini!?” Dalam samar-samar itu kedengaran suara Sam pula memanggil kami.
Segera kami mendapatkan Sam berpandukan suaranya. Kelihatan dia sedang menekan-nekan belakang seseorang yang sedang terduduk dan terbatuk-batuk.

“Jenny lemas,” sebelum sempat aku bertanya, Sam sudah pun memberikan jawapan ketika kami mendapati mereka. Lega hatiku melihatkan rakan-rakan seperkelahanku berkumpul kembali di situ dalam keadaan selamat.

Tiada ulasan :